Stadionplein

Location

Amsterdam

Client

BPF Bouwinvest bv, Amsterdam

Year

2010 (plan)

Status

Plan

Program

Urban design, housing, hotel, retail and cultural functions

LOLA landscape architects (landscape design)

Stadionplein

For years, the Stadionplein, originally planned as a parking lot to accommodate the Olympic Games of 1928, has been left unfinished. With the linking of the Amstelveenseweg to the ring road of Amsterdam, the square in effect became the entrance to the city.

With the creation of a newly designed city square and two buildings of varying size to the North and South of this public space, Stadionplein will be finally completed and integrated into the surrounding urban fabric. The position of the square will be further strengthened by one of the most beautiful and surely the longest sightline in Amsterdam, running from the Olympic Stadion with its Marathon Tower towards the Van Tuyll van Serooskerken Park and onwards. Entering from the south, the Amstelveenseweg turns into an elegant ‘avenue’ by a leafy canopy which reveals the start of this sightline.

The chosen materials for the residential North building fully reflect the existing surroundings. In line with the impressive sculptural quality of facades in Amsterdam Zuid, balconies are designed as integrated style elements, together with the articulated brick facade. This uneven facade finds its counter point in the opposite South Block, with its smooth green brick facade with metal shutters and angular glass plinth.

On street level both buildings have glass facades that open towards the square so café, shops, hotel and cultural centre can enjoy a maximum connection with the adjoining public space. Another unique feature of the North Block are the large facade openings designed in response to urban design requirements. The sustainable character of this housing complex is demonstrated by a large greenhouse, visible through these openings. In it outdoor air is preheated and filtered before being fed into the homes.

The designs for both North and South Blocks are based on Passive House principles. Highly insulated, south facing facades open towards the sun. This leads to beautifully designed deep and intelligent sun shades that open and close to accommodate changing climate conditions and are integrated in the architecture.

share this project:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Other projects