Eneco Headquarters

Location

Rotterdam

Client

OVG Projectontwikkeling bv, Rotterdam

Year

2011

Status

Completed

Program

Offices

In collaboration with: Hofman Dujardin Architecten, Amsterdam (interior); Fokkema & Partners Architecten, Delft (interior); Copijn Groenaanleg en Beheer, Utrecht (Green façade).
Photos: Luuk Kramer, Jan Paul Mioulet, Marcel van Kerckhoven, Matthijs van Roon

Eneco Headquarters

The Eneco headquarters feature an unusual open floor plan: a triangle with convex sides transected by a leaf-like element. This form is an answer to the high sustainability ambitions for the building as well as the wish to foster interaction and collaboration between staff members in the heart of the building.

The three curved volumes differ in height and surround a green glass atrium. A large transparent restaurant with conference spaces above protrudes outside the building. To optimize the use of daylight, the transparent sections of the office are located on the least sunny side.

As the lower three storeys of the building are overgrown, it ascends from the park quite naturally. The greenery continues in a large courtyard over three floors and a number of roof gardens.

The placing of solar panels and solar tracking systems on the roofs and of a solar power installation on the southern facade formed part of the integral design strategy. By following this strategy, Dam & Partners realized an energy-saving and carbon neutral building with an A+ energy label.

share this project:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Other projects