Hotel de l’Europe

Location

Amsterdam

Client

Heineken Nederland nv, Amsterdam

Year

2011

Status

Completed

Program

Hotel, bar, restaurant

In collaboration with: Architectenbureau J. van Stigt, Amsterdam
Photos: Michel Claus

Hotel de l’Europe

Hotel de L’Europe was built at the end of the 19th century and had already undergone a number of major alteration and expansion projects during the 1980s and 1990s. The purchase of two adjoining properties meant that the expansion, renovation and interior refurbishment of the famous hotel could begin in 2008. Connecting the neighbouring buildings with the existing hotel was accomplished by means of an atrium with sky bridges and a glass roof. The new rooms, each with its own colour scheme, are furnished with a series of furniture exclusively designed for the Hotel de L’Europe. Reproductions of works by seventeenth-century masters from the collections of the Rijksmuseum in Amsterdam set the tone in these rooms and reinforce the unique character of each individual space. In addition, five new reception rooms have been created, each with its own atmosphere and colour scheme, and the basement now features a wellness facility with a swimming pool providing an eye-level view of the Amstel.

The substantial revitalising of the existing hotel involved all of the hotel’s common areas and rooms. The entirely transformed lounge, with its stucco lustro walls and stone floors, is an obvious continuation of the previously mentioned atrium. Reproductions of famous portraits by Dutch masters and the hotel’s original restored chandeliers add a festive touch to the space. Separate entrances now lead from the lounge to both restaurants. With its interior featuring ivory-white chairs, chocolate brown carpet and golden accents, the hotel’s restaurant, Bord d’Eau, represents the grandeur of this renowned hotel. Light woods, a myriad of mirrors, and an open-plan kitchen add to the inviting atmosphere of the Hoofdstad Brasserie. The famous Freddy’s Bar has also been maintained within the new plans for the interior. The bar is now, as it was in earlier days, accessible from the outside.

The four colour schemes for the rooms on the upper floors are blue, red, dark grey and white, each combined with dark woods. Here again, Dutch masters provide an individual touch, and especially designed pieces of furniture and marble bathrooms elevate the guest’s experience of luxurious surroundings.

share this project:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Other projects